Delen:

Academie voor Kunst & Ambacht

Niveau: Zomer-cursussen

ZOMERSCHOOL 2019 

 

De magie van natuurlijke materialen beleven in de mooiste zomerbestemming van Nederland.

Aan de hand van eeuwenoude recepten, natuurlijke grondstoffen en ambachtelijke technieken verzorgt de Academie voor Kunst & Ambacht deze zomer 3 weekcursussen vanuit het hart van Walcheren.

 

Docent Lukas Stofferis geeft sinds 1999 in binnen- en buitenland les in klassieke schildertechnieken. Hij is een specialist in historische en duurzame schildertechnieken en heeft in 2009 de Academie voor Kunst en Ambacht op gericht. Dat is een tweejarige korte beroepsopleiding voor kunstschilders. In 2016 is Stofferis in Venetië benoemd als fresco-meester van Nederland. Inmiddels zijn onder zijn leiding tientallen monumentale fresco's gemaakt in verschillende landen. Vanaf augustus 2019 geeft Lukas Stofferis les in Cultuurhuis Kuiperspoort in Middelburg. Behalve kenner van klassieke schildertechnieken en -materialen is hij ook kunstfilosoof.

 

 

Inschrijven: aka@academievoorkunstenambacht.nl

 

 

ZEE VAN LICHT

5 t/m 9 augustus 2019

Bladgoud, polimentvergulden, buiten-schilderen, natuurlijke schildertechnieken & materialen

 

In het hartje van de zomer buiten aan zee, op de duinen en in de mooiste stadjes van Zeeland schilderen met duurzame verf op natuurlijke ondergronden. Een tocht langs de geschiedenis van de schilderkunst waarin echt bladgoud wordt gecombineerd met ei-tempera, Punische was, caseïneverf en lijmverf. Al deze verfsoorten maken we zelf aan de hand van natuurlijke bindmiddelen en pigmenten. Je leert in deze cursus bladgoud opbrengen en polijsten volgens duizenden jaren oude voorschriften. Het combineren van bladgoud en natuurlijke zelfgemaakte verf levert een totaal nieuw beeld op waarin een zee van licht in je schilderijen zal verschijnen. 

 

 

KALKMAGIE

12 t/m 16 augustus 2019

Fresco, secco, sgraffito en andere natuurlijke en oogverblindende kalkverven 

 

Kalk is een van meest natuurlijke schildermaterialen waarmee al duizenden jaren in allerlei vormen wordt geschilderd. In deze schilderweek gaan we een hele reeks van verfsoorten maken met kalk en pigmenten. Dat doen we zo veel mogelijk buiten. Je leert hoe je kalkmortels voor fresco moet bereiden en opbrengen, hoe je een fresco opbouwt, hoe je met secco over een fresco heen kan schilderen, hoe je met kalkgouache op ruw linnen kan schilderen, hoe je sgraffito maakt en hoe je binnen- en buitenmuren kan laten zinderen van kleur en licht met prachtige kalkverven. Er wordt zo veel mogelijk In de open lucht gewerkt.

 

 

WASVERVEN

19 t/m 23 augustus 2019

Encaustiek, Punische Was, boenwasverf en andere toepassingen van natuurlijke bijenwas in verf

 

Bijenwas is al sinds duizenden jaren voor de jaartelling in gebruik vanwege zijn zachte en directe uitstraling. In gesmolten vorm noemen we wasverf encaustiek. Een robuuste verfsoort waarmee toch, zo bewezen de Romeinen al, zeer verfijnd geschilderd kan worden. Een verfsoort die erg goed past bij hedendaagse kunst. In verzeepte vorm noemen we bijenwasverf Punische was, naar de uitvinders ervan. Deze soepele in water oplosbare wasverf is een van de meest vriendelijkste en toegankelijkste verfsoorten die er bestaat. Tenslotte buigen we ons over een verfsoort die bestaat uit boenwas, olie en pigmenten en die prachtige diepe kleuren oplevert. Wasverven hebben een compleet eigen uitstraling die niet te vergelijken is met andere bestaande verfsoorten.

Terug naar overzicht