Leo Kulker

Disciplines:

Pottenbakken

Locatie:

Cultuurhuis Kuiperspoort, Kuiperspoort 18 Middelburg

Werkt:

Cursussen:

Bekijk cursussen

Werken met klei brengt je tot jezelf.....

 

Sinds 1980 ben ik bezig als zelfstandig pottenbakker in Westkapelle.

Aanvankelijk werd alles op de draaischijf vervaardigd, maar al snel bleek het materiaal ook uit te nodigen tot handvormen. Omdat de tijd dat je met een product bezig bent het meest de prijs bepaalt bleef het draaiwerk toch het merendeel van de productie. De laatste jaren echter neig ik steeds meer naar handvormen, ook daarin kan je vaak op heel simpele manieren tot mooie resultaten komen. Wat mij vooral in het scheppend bezig zijn met klei aanspreekt is de kracht van de vorm, waarbij je ontdekt dat  hoe simpeler de vorm is des te krachtiger die wordt!

 

Pottenbakken is een techniek, een ambachtelijk bezig zijn, hetgeen je eerst moet zien te beheersen, voordat je tot creatief werk kunt komen. Ik ben dan ook begonnen om het vak te leren door lessen te nemen bij een andere pottenbakker. Na een jaar ben ik alleen verder gegaan en heb mij vooral autodidactisch verder ontwikkeld. Door mijn grote interesse voor het pottenbakkersvak en voor de geschiedenis, die eigenlijk zo oud is als de mensheid zelf, heb ik mijzelf ook kunstzinnig verder ontwikkeld.

 

Naast mijn opleiding op de Sociale Academie heb ik ook een opleiding voor kunstzinnige therapie gevolgd, waar het werken met klei slechts een klein onderdeel was van de opleiding.

 

Zowel het werken met mensen als het kunstzinnige/creatieve proces heeft mij mijn leven lang geboeid en bezig gehouden. Ik probeer dan ook naast het ambachtelijk pottenbakken, die ik als basis aanreik, om de individuele creatieve ontwikkeling van iedere cursist zoveel mogelijk te stimuleren.

 

Contact

Leo Kulker

www.facebook.com/pottenbakkerij 't Draaiertje

kulkerleo AT gmail DOT com

Terug naar overzicht