Michiel Paalvast

Disciplines:

Tekenen en schilderen

Locatie:

Cultuurhuis Kuiperspoort, Kuiperspoort 18 Middelburg

Werkt:

Cursussen:

Bekijk cursussen

Ik ben kunstschilder en docent en ben in 2000 afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Ik heb daar de richting 2 Dimensionale vormgeving Autonoom gedaan.

Sinds 2002 woon en werk ik in Veere. Mijn werk is vertegenwoordigd in verschillende publieke en privé collecties in het binnen- en buitenland. 

 

"Anders dan veel schilders van stads – dorpsgezichten is Michiel Paalvast niet op zoek naar het stereotiep pittoreske. Natuurlijk houdt hij van de mooie Hollandse landschappen en de steden met hun smalle straatjes. Het is niet voor te stellen dat hij een hekel heeft aan de straten, de huizen, de parkjes, de plantsoenen, de kerktoren en wat al niet meer. Maar dat alles is vooral een aanleiding om een schilderij te maken. Paalvast vertelt niets over schattige steentjes, historische paaltjes en verweerde muurtjes. Voor alles wil Paalvast een schilderij maken met een compositie die staat. Met kleuren die spreken. Waarin contrasten de compositie krachtig maken. Zijn schilderijen en zijn werken op papier vertonen decoratieve texturen en kleurrijke, iets wat naïeve landschappen en ruimtes. Zijn werk roept associaties op met kunstenaars als Henri Matisse en David Hockney, maar Paalvast zijn landschappen, straatjes en stillevens hebben een geheel eigen uiterlijk. In één van zijn schilderijen zien we bijvoorbeeld een beschilderde Chinese theepot, een paar appels en sinaasappels en een oudhollandse vaas met bloemen tegen een achtergrond van een oud Perzisch tapijt en een behang met bloemmotief. Een ander werk laat een oud tafeltje en een slapende poes zien in een weelderige tuin. Of het nu de Haven van Veere of een eenvoudige achtertuin is, hij weet steeds een prachtig evenwicht te bereiken tussen beschrijving en suggestie. Tussen los en vast. Tussen constructie en beweging. De kleuren zijn weliswaar gebaseerd op de natuurlijke kleuren, maar Paalvast maakt ze helderder. Hij maakt een muur roder of geler. Dakpannen laat hij weg als dat beter is voor een schilderij. En in plaats van een tegelpatroon op het trottoir, zet hij blauwe strepen op een donkerroze vlak, dat begrensd wordt door het geel van de onderschildering.

Paalvast maakt van schilderen een feest. Hij lijkt elke vlek en elke lijn met het grootste gemak neer te zetten. Paalvast lijkt direct en spontaan te werken, maar weet precies wat hij doet.

Met de zichtbare werkelijkheid uit zijn eigen omgeving als startpunt, schept hij composities die de schilderkunst zelf tot leven brengen en die door een onmiskenbare levendigheid bij de toeschouwer zowel ontzag oproepen als een plezierig gevoel. Paalvast viert het leven met vorm en kleur."

Nico Out

Terug naar overzicht